Anette og Jens Erik besøger for første gang Portugal på deres autocamperferie

Dato: 13- 11- 2014

- af Anette og Jens Erik - DanCamper A/S

Endelig- det er blevet vores tur til at holde ferie.
Vi starter ud fra Horsens lige efter arbejdstid midt i uge 42. Vi skal igen i år på 4 ugers autocampertur.
Med 4 uger har vi mulighed for at nå helt til Spanien eller Portugal
Vi håber på at vejret er med os, for vi vil utroligt gerne til Portugal i år - men ikke for en hver pris, vi vil først og fremmest køre efter godt vejr, så må vi se hvor vi ender.
Traditionen tro er første stop i Vojens, hvor Jens Eriks bror og svigerinde har budt på aftensmad. Derefter kører vi til havnen i Åbenrå, hvor vi overnatter. Næste morgen sætter vi kursen mod Bremen og derfra videre til en fin "Autocamper Top Plads", Alte Marina Camp ved Greven stienfurt ved Dortmund-EMS kanalen (52o 02' 42" N - 07o 41' 06" Ø)

Næste dag får vi tanket billig diesel i Luxemburg og efter en hurtig overnatning i nærheden af Metz, fortsætter vi mod Saint Emillion hvor vi finder en rigtig dejlig plads blandt vinrankerne hos en vinbonde - Chauteau Le Gerbaud (44o 51' 12" N - 00o 06' 23" V)
NU er vi rigtig på ferie. Vejret er dejligt og vi har gang i grillen og spiser aftensmad udendørs for første gang. Det er vores plan, at vi vil ligge over en dag og cykle de kun ca. 6 km ind til den smukke gamle by, som vi sidst har besøgt for næsten 20 år siden. Men impulsive som vi er, beslutter vi om morgenen, at vi lige så godt kan køre der til med autocamperen, gå en tur, spise frokost og så fortsætte sydpå samme dag.
Vi har bare lige overset at det er søndag, og at mange andre end os også har tænkt sig at besøge byen. Det er helt umuligt at finde en P-plads. Vi kunne have kørt tilbage til vinbonden og cyklet derfra, som oprindeligt planlagt - men vi vælger at have denne oplevelse til gode til en anden gang.

I stedet fortsætter vi mod den spanske grænse. Vi tager en overnatning på en autocamperplads i Sct. Sebastian (40o18' 28" N - 02o 00' 51" V).
Her spadserer vi en lang tur og går ud og spiser Tapas - som forresten slet ikke hedder Tapas, men Pintxo på de kanter. I følge vores rejseguide skulle de "små frydefulde pintxos" være noget af den bedste spanske madkunst - ja, skønne er de i hvert fald - vi anbefaler dem gerne. Man kan tage en taxi eller en bus til den smukke gamle bydel, hvor man finder de gode spisesteder (der er langt at gå fra autocamper pladsen).

Næste stop bliver den lille fine campingplads, Don Quijote i Salamanca (40o 58' 31" N - 05o 36' 10" V), som ligger ca. midt mellem Madrid og den portugiske grænse. Det er her beslutningen skal tages - skal vi til Portugal eller blive i Spanien? Efter et sidste tjek af vejrudsigten er vi slet ikke i tvivl - det bliver Portugal, som vi aldrig tidligere har besøgt. Der loves godt vejr så langt vejrudsigten rækker.

Inden vi sætter kursen mod vest, vil vi dog have gang i cyklerne og ind og se den gamle bydel i Salamanca. Der er fantastisk flot. Vi nyder en kold øl på Plaza Mayor og må så (desværre) vende næsen hjem ad, da det er ved at blive mørkt, og vi har glemt de nyindkøbte cykellygter i autocamperen. Det bliver et kapløb med tusmørket, og det ender med at vi cykler de sidste par km på hovedvejen i bælgmørke. Fy for pokker - for eftertiden får cykellygterne fast plads i cykeltaskerne, så vi ikke risikerer at glemme dem igen. Næste morgen er min cykel helt flad på baghjulet - der sidder 4 store torne godt plantet i dækket.....

En god ven har anbefalet os en autocamperplads helt ude ved Atlanterhavet tæt ved byen Aveiro - også kaldet Portugals Venedig (40o 32' 58" N - 08o 46' 14" V).
Hold da op hvor er her skønt. Vejret er pragtfuldt, bred sandstrand så langt øjet rækker og kæmpedønninger, hvor surferne tålmodigt venter på den helt store af slagsen, for derefter at surfe og lave opvisning for os på langs af bølgen - eller blive smidt af og væltet omkuld i den vilde brænding. Det er fantastisk, men ikke ufarligt - en ung mand bliver ramt i øjet af sit eget surfbræt og må køres derfra i en ambulance.
Vi har en ny solafskærmning med i år. Den fungerer perpekt og skygger for solen, uden at mørklægge autocamperen.

Du kan læse mere om solafskærmningen her.

Du kan se fotos fra Aveiro her.

Vi er 3 i autocamperen på turen i år. Vores datter, Mette er flyttet hjemmefra, så vi "hænger på" hendes/vores dejlige hund, Andrea, en 6 år gammel Cairnterrier, som ellers plejer at blive hjemme hos Mette, når vi er på langtur. Det giver selvfølgelige nogle begrænsninger at have Andrea med - men også mange glæder. Heldigvis elsker hun at være med, og lægger sig roligt og sover mens vi kører, hun skal nok insistere på en travetur hver dag og med hende i snor ved vores side kommer vi nemt i snak med vores naboer - hvis vi har lyst til det :) Hun gør stort set aldrig, og generer ingen. Vi har hende altid i snor og har selvfølgelig "hundeprutteposer" med til hendes efterladenskaber.

I år vælger vi både Porto og Lissabon fra, fordi vi ikke kan nænne, at hun skal blive tilbage i den varme bil, mens vi tager på storbysoplevelser - men det er jo også dejligt at have noget tilgode.

Et godt lille tip til hundeejere - vi har købt et par vand- og foderskåle i blødt plast med indadbuet kant, så vi er helt fri for at noget skvulper udenfor under kørsel eller hvis vi kommer til at støde til skålene.

Vi fortsætter sydpå til Foz do Arelho lidt nord for Lissabon (39o 25' 43" N - 09o 13' 19" V). Her har Jens Erik fundet en dejlig autocamperplads på Promobil's App. Det er en forholdsvis stor plads lige ned til en indsø med forbindelse til Atlanterhavet.
Her er skønt. Vi finder en plads med næsen lige ud til vandet. På denne årstid er der ikke så mange autocampister, så der er god plads til alle.
Vi går en tur ud til havet, og oplever igen de store dønninger og ser hvor hurtigt tidevandet stiger og strømmer ind i indsøen eller fjorden. Flere lokale småfiskerbåde sejler ud hver morgen, og fiskerne går hele dagen i vaders i vandet med en slags rive eller greb og graver muslinger og snegle. Vi ser 2 fiskere komme i land med dagens fangst - 2 baljer med muslinger og 2 net med snegle. Det er sørme hårdt slid, for så forholdsvis lille en fangst - men de har selvfølgelig heller ikke store omkostninger til driften.
Vi bliver på denne dejlige plads i 2 dage og jeg får taget mig sammen til feriens første morgenløbetur - på en fin anlagt sti rundt langs bredden. Der er ydet et stort EU tilskud til anlægsarbejdet, hvilket er bekendtgjort på et skilt ved stranden

Næste stop bliver Porto Covo. Her vælger vi byens campingplads, fordi vi på nettet har læst at politiet tidligere på året har truet autocampister med store bøder, hvis ikke de rykkede ind på campingpladsen i stedet for at benytte den uautoriserede autocamperplads (37o 51' 10" N - 08o 47' 16" V).
Campingpladsen er OK, men der er sikkert ikke generelt problemer med at måtte være på den selvbestaltede gratis autocamperplads næsten nabo til campingpladsen, for om morgenen da vi kører derfra holder der i hvertfald omkring 40 autocampere på pladsen.
Kysten har nu ændret sig markant fra brede sandstrande til dramatiske klipper. Vi går en tur ud til kysten og den lille beskyttede havn. Dønningerne er stadig lige store, og de brager her med imponerende hule brag mod klipperne.

Du kan se flere fotos her.

Vi kører videre næste morgen. Da vi undervejs handler ind får vi købt en gave, som vi ved at mine gamle forældre vil blive rigtig glade for, nemlig ægte portugisik klipfisk, som er vanskelig at skaffe i Danmark. Den søde fiskehandler hakker den tørrede torsk i passende grydeklare stykker, som vi gemmer i flere lag plastposer i fryseren - og mor og fars nytårsmiddag er sikret.
Målet er nu Algarvekysten, men inden vi når så langt, følger vi en pludselig indskydelse, og tager en lille afstikker ud til kysten ved den lille by odeceixe. Her finder vi den mest fantastisk dejlige plads, på en brink med udsigt lige ud over floden (37o 26' 27" N - 08o 47' 44" V).
Vi holder temmelig skævt, så ud over niveaukilerne tager Jens Erik også bilens donkraft i brug :)
Det er ebbe da vi ankommer, og vi går en tur nede på flodbredden helt ud til havet. Her er der en lille vig med flot sandstrand omkranset af høje klippeskrænter. Når det er lavvande kan man vade over floden til en lille by og evt. spise frokost eller nyde en øl på den lokale restaurant - men det gælder om at have styr på tidevandet, ellers kan man godt risikere buksevand på tilbageturen.
Søndag formiddag kommer flere lokale til floden. Nogle bader, andre slikker sol og en gruppe mænd vader ud i den lavvandede flod og graver muslinger til søndagsfrokosten.

Vi vælger at fortsætte mod Algarvekysten. Turen er fantastisk smuk i meget afvekslende landskab. Vi kører i bjerge, fladt landbrugsland, klitter og pinjeskove. Igen tager vi en afstikker ud til kysten, ved byen Rua da Portela - og vi får øje på endnu en meget velbeliggende  autocamperplads tæt ved både sandstrand og klippekyst. Vi noterer os koordinaterne (37o 11' 35" N - 08o 54' 11" V), men beslutter at fortsætte som planlagt.

Vi kommer til Sagres tidligt på eftermiddagen og finder en dejlig (uofficiel) autocamperplads midt i byen lige ved stranden (37o 00' 27" N - 08o 56' 20" V).
Der er en fin sandstrand og ikke så meget brænding, som vi har oplevet ved vestkysten - Det bliver her vi tager vores første morgensvømmetur.
Vi kører videre næste dag. Men først kører vi ind til den lokale "InterMarché" i Sagres, hvor der er meget fin service til autocampere - der er indrettet tømmeplads og mulighed for at fylde frisk vand på, og oven i købet er der her P-pladser, hvor man kan parkere sin autocamper i skyggen mens man handler.
Der bliver generelt taget meget hensyn til autocampere i Portugal, og f.eks. Lidl har altid opmærkede P-båse specielt til autocampere. Vi handler ofte i Lidl, da vi her kan købe rugbrød :)

Jens Erik har fundet en lille autocamperplads på Promobil's App, den hedder Vale da Carrasqueira og ligger kun ca. 60 km nord for Sagres.(37o 16' 36" N - 8o 32' 36" V)
Turen er rigtig køn. Den sidste del af vejen op til pladsen er en god men ret stejl grusvej.
Det er en skøn lille plads med fri udsigt over bakkerne og mulighed for gode vandreture. Der er vand, afløb og strøm ved hver plads og velfungerende internet. Der er fine toiletter og brusebad - altsammen inkluderet i prisen (12,5 Euro pr. døgn - okt. 2014)
Det er overskyet og ikke så varmt (23 grader), så vi møblerer pladsen under markisen om til "hjemearbejdsplads", og får kigget til mails og arbejder med rejsebeskrivelse til hjemmesiden.
Vi tager vild Rosmarin med hjem fra vandreturene - det kan holde sig ret længe i en plastpose i køleskabet.
Vi ser flere steder korktræer, som er "skrællet" for kork nederst på stammerne. Korktræerne er ca. 50 år gamle før man kan "høste" korken første gang, og der efter skal der gå ca. 10 år inden man kan høste næste gang - så det er virkelig langtidsplanlægning, hvis man vil producere sine egne korkpropper. Vi har efterfølgende læst om et museum i Algarveområdet, hvor man kan fordybe sig i det gamle håndværk og også komme på vandretur i gamle korklunde - det vil vi helt sikkert gøre næste gang, vi kommer på de kanter.

Næste stop på vores tur er Algarve Motorhome Park i Felesia (37o 05' 25" N - 08o 09' 37" V).
Også denne autocamperplads har vi fundet på Promobil's App. Også her er strøm, internet, frisk vand og tømning inkluderet iprisen. Pladsen er helt nyanlagt med god plads til hver autocamper, og ligger kun få hundrede meter fra stranden - der er direkte adgang fra pladsen gennem en pinjelund. Stranden er virkelig flot med sine høje sandstensklipper og fine sandstrand.
Vi kan i øvrigt anbefale byens frisør, som har salon ved rundkørselen midt i byen - her blev vi begge klippet for kun 20 Euro - tilsammen.

Vejret er stadig flot - fuld sol og ca. 25 grader, så vi finder igen en fin autocamperplads tæt på stranden (37o 09' 54" N - 07o 31' 15" V).
Park Caravanas Manta Rota er en lidt ældre, men meget hyggelig plads, der også har alle faciliteter med i prisen. Pladsen ligger tæt på grænsen til Spanien og bliver vores sidste stop i Portugal for denne gang.
Vi er imponerede over at der er anlagt så mange fine autocamperpladser i det sydlige Portugal. Priserne varierer fra 3 Euro pr. nat ved Foz do Arelho til 12,50 Euro pr. nat på Vale da Carrasqueira. Hertil kommer de mange uofficielle pladser, hvor man i sagens natur slet ikke betaler for overnatninger.

Vi forlader skønne Portugal og kører over grænsen til Spanien.
Næste mål er Tarifa, som vi sidst har besøgt sammen med 2 af vores børn, Martin og Mette for 7 år siden. Martin er en dygtig windsurfer, og fik opfyldt en gammel drøm, som han deler med mange andre surfere - at windsurfe i strædet mellem Spanien og Afrika. Sidst vi var her fejrede vi en fantastisk nytårsaften på en lokal restaurant og Mette og jeg var på ridetur i bakkerne i landet bag Tarifa - det var en meget stor oplevelse.

Tarifa har ikke forandret sig sønderligt - langt de fleste gæster på campingpladsen er stadig surfere. Vi nyder en dovnedag og en gåtur ind til byen.

Næste stop er en autocamperplads i Vera - vi har fundet den i Reisemobil's Bordatlas.
Pladsen ejes af et tysk par og er beliggende i et kvarter, hvor der anlagt veje og gadebelysning, men der er ikke bygget huse endnu - ikke særligt spændende, men her er roligt og alt er velfungerende, og der er kun et par km til by og strand.
For første gang i ferien bliver det regnvejr, men det varer kun nogle få timer før det klarer op igen. Vi fortsætter lidt nordpå til "vores" dejlige autocamperplads hos Paco i Altea. Her har vi været nogle gange før, og vi bliver taget imod med et kram. Her er ordentligt og som atid dejligt.
I Altea går vi for en gang skyld ud og spiser en rigtig god middag. Paco har anbefalet os en restaurant, Sabor, som ikker ligger ret langt fra utocamperpladsen. Hold da op, en dejlig menu og en god betjening til meget rimelige penge.

Næste stop er Oliva, hvor vi også har været tidligere. Det bliver til en enkelt ovnatning på Camping Kiko Park, som ligger lige ved den skønneste badestrand man kan tænke sig. Vi tager en dejlig frisk morgen svømmetur, før vi forlader pladsen. Vi sætter nu kursen mod Frankrig, hvor vi tager et bekvemt stop og overnatter på en fin autocamperplads ret tæt på motorvejen før vi kommer til Narbonne. Vi vælger at køre over det fantastisk storslåede Massiv Centrale, selv om turen så bliver et par timer længere end hvis vi havde valgt den traditionelle Route de Sollei langs Rhonfloden.

Næste mål er egentlig ikke ferie - det passer bare fint på hjemturen, nemlig et 2-dages kursus hos vores leverandør, Carthago i Aulendorf i Sydtyskand. Sidste stop på turen bliver igen i år den hyggelige og smukke, gamle by Hann Münden mellem Kassel og Hannover.

På vejen hjem mod Danmark er Jens Erik chaufør og jeg får skrevet denne rejsebeskrivelse færdig og får den lagt på vores hjemmeside. Det er muligt takket være et nyt mobilt hot-spot, nemlig SIM-Box, som vi har anskaffet os. Vi har mulighed for at være på nettet når som helst og hvor som helst, hvilket giver os en stor frihed.
Det har været en rigtig dejlig ferie, og hvor har vi dog været heldige med vejret.


Vi vender tilbage til DanCamper med masser af energi og nogle gode oplevelser rigere.